1 Iunie în RSR. Zmeie pe cer şi genunchi trataţi cu sulfamidă Reviewed by Momizat on . Se întâmpla demult, cu 40 şi ceva de ani în urmă, prin ’73 sau poate ’74. Pentru prichindeii din timpul tabloului, era aproape magic. Începea vara, îşi agăţau c Se întâmpla demult, cu 40 şi ceva de ani în urmă, prin ’73 sau poate ’74. Pentru prichindeii din timpul tabloului, era aproape magic. Începea vara, îşi agăţau c Rating: 0
You Are Here: Home » Home » 1 Iunie în RSR. Zmeie pe cer şi genunchi trataţi cu sulfamidă

1 Iunie în RSR. Zmeie pe cer şi genunchi trataţi cu sulfamidă

Iunie

Se întâmpla demult, cu 40 şi ceva de ani în urmă, prin ’73 sau poate ’74. Pentru prichindeii din timpul tabloului, era aproape magic. Începea vara, îşi agăţau cireşe la urechi, iar pe stradă mirosea a tei.

Băieţelul bălai n-a uitat niciodată ziua în care s-a organizat un mare concurs de triciclete, în spatele stadionului. Pista era o alee de ciment, între tribuna oficială şi ştrandul stadionului. Concursul n-avea categorii de vârstă, ba mai mult, la start se puteau alinia şi biciclete.

Tricicleta

Tricicleta albastră însemna un mijloc de transport în vogă pe vremea pantalonilor scurţi / Foto: etimpu.com

Puştiul a pedalat ca Eddy Merckx, deşi avea genunchii zdreliţi şi trataţi cu sulfamidă, hotărât să nu dezamăgescă, dar competiţia era inegală. Tricicleta lui albastră n-avea nicio şansă în faţa propulsiei cu lanţ a bicicletelor sau în faţa vlăjganilor de clasa a doua, când el abia se pregătea să treacă în grupa mare. A trecut linia de sosire al şaselea sau al şaptelea şi îi venea să plângă, mai ales că fusese depăşit inclusiv de o fată pistruiată, care îşi aranja mândră fundele mari şi albe. Nu-şi mai aminteşte ce premii s-au oferit, dar multă vreme a păstrat, într-un loc secret, diploma primită drept consolare.

Nu s-a mai înscris la alt concurs, în forfota acelei dimineţi senine. Sprint pe distanţa de 50 de metri, zmeie cu şipci lipite în ics şi coadă de hârtie creponată, atelier de acuarele şi câte şi mai câte. S-a bucurat şi le-a ţinut pumnii mici, de pe margine, prietenilor de la bloc.

Competiţiile s-au terminat, chiotele au început să se risipească în zăpuşeala amiezii, iar băieţelul a plecat spre casă, de mână cu mama. În cealaltă mână ţinea strâns diploma şi sfoara unui balon.

Locomotiva1

“International Express” – locomotiva “Made in China” / Foto: etimpu.com

Surpriza abia urma să vină: în sufragerie, copilul îndrăgostit de trenuri avea să descopere, cu ochi rotunzi de uimire, un cadou la care visa de multă vreme şi care i-a alungat toată supărarea: locomotiva “Choo – Choo” cu baterii. “Mulţumesc, mulţumesc”, a mai reuşit să îngaime, topindu-se apoi în îmbrăţişarea mamei. Era 1 Iunie, prin ’73 sau poate ’74.

 

Leave a Comment

Alin Paicu © Copyright 2014, All Rights Reserved. | Powered by Alex Revega

Scroll to top