Amintiri cu bunicii noştri Reviewed by Momizat on . 1974: un junior, Cezar Paul-Bădescu, şi bunicul său În Ajunul Crăciunului, “Adevărul” vă propune un proiect editorial de basm: amintiri cu bunicii. Odaia albă a 1974: un junior, Cezar Paul-Bădescu, şi bunicul său În Ajunul Crăciunului, “Adevărul” vă propune un proiect editorial de basm: amintiri cu bunicii. Odaia albă a Rating:
You Are Here: Home » Home » Amintiri cu bunicii noştri

Amintiri cu bunicii noştri

1974: un junior, Cezar Paul-Bădescu, şi bunicul său

În Ajunul Crăciunului, “Adevărul” vă propune un proiect editorial de basm: amintiri cu bunicii. Odaia albă a vacanţei la ţară, aroma de pâine fierbinte, degetele pătate de zeama cireşelor de iunie, partidele de pescuit la mreană cu un băţ de alun pe post de undiţă şi cu plută de cocean, zumzetul lăcustelor în vremea treierişului, puzderia de stele privită cu ocheanul copilăriei, când “Cosmonaut” era singurul răspuns posibil la întrebarea “Tu ce o să te faci când o să fii mare?”, miuţele încinse la marginea livezii, unde toţi copiii, inclusiv portarii, doreau să fie Mario Alberto Kempes, ninsorile care ţineau trei zile şi trei nopţi, poveştile la lumina felinarului şi multe altele – toate sunt legate, aproape indisolubil, de bunicii mei, de ai tăi, de ai voştri, de, până la urmă, ai noştri.

2012: scriitorul şi gazetarul Cezar Paul-Bădescu

Invitaţie la o incursiune în trecut

Obosiţi de alianţe politice, de lipsa de absorbţie a fondurilor europene şi de eternele reformări ale Justiţiei, jurnaliştii de la “Adevărul” au ales să facă o pauză şi au abandonat subiectele ursuze, primind cu entuziasm ideea de a scotoci în cutia cu amintiri. Ei au scris cu emoţie despre copilărie şi despre stâlpii ei – de multe ori nu doar părinţii părinţilor, ci părinţii înşişi, prin dragostea cu care ne-au creionat anii de început –  şi vă lansează vouă, cititorilor, invitaţia de a vă aminti perioada când “B”, de la “Bunici”, era prima literă a alfabetului nostru afectiv.

Vă propunem, de-acum înainte, să faceţi o incursiune în trecut, fie printr-un comentariu pe adevarul.ro, în secţiunea “Poveşti cu bunici”, fie să ne trimiteți textele voastre, însoțite de fotografii, la adresa de e-mail contact@adevarul.ro. Ne găsiți și pe pagina de Facebook “Poveşti cu bunici” (facebook.com/PovestiCuBunici), unde puteți posta amintiri și poze dragi. Cele mai frumoase istorii de la cititori vor fi publicate și în ediția de print, și pe adevarul.ro.

Cea mai bună prăjitură cu albuş

1988: micuţa Iulia Roşu, în braţele bunicii Mari

2012: domnişoara Iulia Roşu sau Adevărul 2.0

Până atunci, vă oferim articolele scrise de jurnaliştii de la “Adevărul”. Cezar Paul-Bădescu, care rămâne scriitor înainte de a fi ziarist, povesteşte despre bunicul din Apuseni care omora viperele cât ai clipi. Iulia Roşu, una dintre mezinele redacţiei, vorbeşte despre Mamaie Mari, o “bunică urbană” care face cea mai bună prăjitură cu albuş din Balta Albă, iar Mihai Voinea le aduce un elogiu Mariei şi lui Neculai din Valea Fântânii, părinţi a şase fete şi bunici a 11 nepoţi. Lavinia Bălulescu, şi ea poetă înainte de a fi jurnalistă, spune, cu sensibilitatea specifică ei, că “bunica doarme până dincolo de sfârşitul lumii”, întrucât “comă e un cuvânt tare tâmpit”. Şi bunicul lui Cristian Delcea doarme, în cimitirul de dincolo de calea ferată, undeva în Teleorman, după ce i-a lăsat serile de vineri în care cântau psalmi din Biblie. Nu trebuie să rataţi, sub nicio formă, rândurile minunate ale Anei-Maria Onisei despre povestea de dragoste a bunicilor ei, Ana şi Nelu, care au împlinit, în 2012, 60 de ani de căsnicie. Aşa cum n-aveţi voie să rataţi nici celelalte amintiri ale gazetarilor de la “Adevărul”, pe care le găsiţi în ziarul de mâine, 24 decembrie.

Mulţi dintre noi le datorează bunicilor, măcar o dată pe an, un gând cald ca un cozonac, o floare şi o lumânare. Iar ceilalţi dintre noi, mai norocoşi, să-şi pună fularul şi paltonul, apoi să dea fuga până în pragul bunicilor şi să le spună degrabă “Sărut-mâna”.

 

Leave a Comment

Alin Paicu © Copyright 2014, All Rights Reserved. | Powered by Alex Revega

Scroll to top