Băsescu, între Mourinho şi Kusturica Reviewed by Momizat on . Miercuri, 16 mai 2007, cu trei zile înaintea referendumului. În redacţia EVZ, alături de Matei Udrea şi Ioana Lupea. Preşedintele a fost însoţit de Valeriu Turc Miercuri, 16 mai 2007, cu trei zile înaintea referendumului. În redacţia EVZ, alături de Matei Udrea şi Ioana Lupea. Preşedintele a fost însoţit de Valeriu Turc Rating:
You Are Here: Home » Home » Băsescu, între Mourinho şi Kusturica

Băsescu, între Mourinho şi Kusturica

Miercuri, 16 mai 2007, cu trei zile înaintea referendumului. În redacţia EVZ, alături de Matei Udrea şi Ioana Lupea. Preşedintele a fost însoţit de Valeriu Turcan, unul dintre consilierii săi la acea vreme / Foto: Răzvan Vălcăneanţu

În urmă cu cinci ani, PSD-PC, PNL şi UDMR l-au evacuat pe Traian Băsescu de la Cotroceni şi l-au trimis pe stadion. Având susţinerea tribunelor, fostul comandant al petrolierului “Biruinţa” a triumfat la referendumul din 2007 şi s-a întors în fotoliul de şef al statului.

În 2012, PSD şi PNL-PC, reunite sub pălăria USL, l-au transformat din nou pe Traian Băsescu din preşedinte-jucător în preşedinte-alergător. Duminică, 29 iulie, la 7.00 dimineaţa, omul care a învins, până acum, în cinci scrutinuri electorale (Primăria Capitalei – 2000, Primăria Capitalei – 2004, Cotroceni – 2004, Referendum – 2007 şi Cotroceni – 2009), ia startul într-o cursă infernală. Deşi aleargă de unul singur, Traian Băsescu ar putea ieşi pe locul doi, iar undeva, pe malul Lacului Băneasa, cineva n-ar mai avea probabil coşmaruri cu “Oz”. În cazul în care cel mai puternic politician român se va întoarce la Cotroceni, se va elibera el de coşmarul “N-am uitat ce ai făcut astă-vară”.

Şi în campania electorală din 2007, împreună cu Dorin Focşeneanu şi Matei Udrea, foştii mei colegi de la departamentul “Sport” al cotidianului “Evenimentul zilei”, l-am descusut pe Traian Băsescu şi a rezultat un interviu alert. Vă invit să lecturaţi câteva fragmente din acel dialog care relevă, la cinci ani distanţă, un Traian Băsescu neschimbat.

 

“EVZ: Domnule preşedinte Traian Băsescu, până la urmă, sunteţi stelist sau rapidist?

Traian Băsescu: Sunt o combinaţie ciudată de stelisto-rapidist. În casă am crescut cu Steaua. Când am ajuns ministru al transporturilor, m-am implicat sentimental la Rapid. Eu am fost cel care am rupt clubul de fotbal de restul secţiilor. I-am adus pe Mircea Pascu (n.r.  – pe postul de preşedinte) şi pe Mircea Rădulescu (n.r. – în funcţia de antrenor principal), am făcut o echipa tare. Tot de numele meu se leagă ridicarea peluzei nordice, a instalaţiei de nocturnă si amplasarea scaunelor la stadionul Giuleşti. Pot spune că Rapid este ca o dragoste la bătrâneţe.

Unde eraţi acum 21 de ani, când Steaua câştiga Cupa Campionilor?
Nu eram plecat în voiaj pe mare. Pe 7 mai 1986 mă aflam acasă, la Constanţa. Am văzut meciul, apoi am ieşit, ca toată lumea, afară, să sărbătorim. Tomisul era plin de făclii! A fost o bucurie extraordinară.

(…)

L-a refuzat pe „sponsorul” Gigi Becali

E nevoie de o Monica Macovei în fotbalul românesc?
De persoane ca Monica e nevoie, în primul rând, în Guvern. Datorită ei s-au închis canalele dinspre politică spre Justiţie.

Consideraţi o greşeală prezenţa dumneavoastră alături de Gigi Becali la sărbatoarea steliştilor de după „dubla” cu Rapid, din sferturile de finală ale Cupei UEFA?
Atunci, după meci, am invitat ambele echipe să ne întâlnim la un restaurant. Rapid a anunţat în ultimul moment că nu mai vine. Ce era să fac? Steliştii au venit toţi. Nu mai puteam întoarce invitaţia.

Dacă eraţi şeful Federaţiei Române de Fotbal sau al Ligii Profesioniste, cum aţi fi reacţionat când Gigi Becali a recunoscut că a plătit două milioane de euro pentru ca Steaua să ajungă pe locul doi?
La declaraţiile lui Gigi trebuie să te uiţi de două ori. Spune multe şi face declaraţii şocante. Nu m-ar mira să spună apoi că, de fapt, a dat prime către jucatori de două milioane. Pe mine m-a sunat pentru a-mi propune să mă ajute în campania pentru referendum. Mi-a zis: „Ştiu că nu vorbeşti cu mine, dar te pot sponsoriza cu un milion de euro, prin jucătorii de la Steaua”. Evident că l-am refuzat.

„Mourinho îmi e mai antipatic decât Tariceanu!”

Între a viziona un meci AC Milan – FC Liverpool, în finala Ligii Campionilor, şi o întâlnire de taină cu Boc si Blaga, ce aţi alege?
Fără discuţie, mă duc la fotbal. Astfel de meciuri se dispută doar o dată. Cu Blaga şi cu Boc am timp sa mă întâlnesc şi altă dată.

Cine vă e mai antipatic? Antrenorul Jose Mourinho sau premierul Călin Popescu-Tăriceanu?
Ha-ha-ha! Categoric, Mourinho! Tăriceanu nu-mi stârneşte antipatie. E un om pe care nu-l poţi urî sau antipatiza. Spui Călin Popescu-Tăriceanu şi… atât.

Ce brand e mai puternic în România: Mutu sau Băsescu?
Pentru politică, Băsescu e cel mai tare. În fotbal, Mutu e stăpân. Invers nu se poate. (…)
Kusturica spunea că „patria e colecţia pozelor cu jucătorii echipei naţionale”. Dumneavoastră ce definiţie aţi da?
N-aş face o caracterizare aşa simplistă. Patria e ceva complex şi vast. E ţara, e sufletul poporului tău. Patria înseamnă oamenii care au lăsat urme în istorie, care au făcut cultura… Dar şi echipele de fotbal şi de handbal care au cucerit cupe europene şi titluri mondiale reprezintă o componentă importantă a patriei. Şi ele fac parte din istoria acestui popor.”

 

 

Leave a Comment

Alin Paicu © Copyright 2014, All Rights Reserved. | Powered by Alex Revega

Scroll to top