O călătorie. “Exitus” – cartea de care e bine să ai parte Reviewed by Momizat on .         [caption id="attachment_1926" align="aligncenter" width="800"] Adrian Georgescu, jurnalist şi scriitor / Foto: Răzvan Exarhu[/captio         [caption id="attachment_1926" align="aligncenter" width="800"] Adrian Georgescu, jurnalist şi scriitor / Foto: Răzvan Exarhu[/captio Rating: 0
You Are Here: Home » Home » O călătorie. “Exitus” – cartea de care e bine să ai parte

O călătorie. “Exitus” – cartea de care e bine să ai parte

 

 

 

 

Adrian Georgescu

Adrian Georgescu, jurnalist şi scriitor / Foto: Răzvan Exarhu

Pe Adrian Georgescu nu l-am cunoscut nici la Bibliotecă, nici la Filarmonică, aşa cum mulţi dintre admiratorii săi ar fi tentaţi să creadă, ci în barul Facultăţii de Instalaţii, acum vreo 26 de ani. Am descoperit că aveam în comun destule: Led Zeppelin, Club A, părul lung, John Steinbeck, pick-up-ul Unitra, Balta Albă, corturile pe plajă, slăbiciunea pentru colegele cu ochii verzi, glumiţele, Nigel Mansell, străduţele vechi cu case învelite în iederă, naţionala de fotbal a Angliei şi, mai târziu, scrisul la ziar şi încălţămintea de la Camper.

Privilegiul de a mă număra printre prietenii cei mai buni nu-mi permite totuşi să discut despre ultima realizare a domniei sale – romanul “Exitus”. E, dacă vreţi, ca şi cum basistul Doru Borobeică s-ar pronunţa asupra compoziţiilor lui Tony Levin sau ale lui Roger Waters, doar pentru că utilizează acelaşi instrument. Prin urmare, m-aş rezuma la o remarcă a poetului Florin Iaru, în joia lansării, la Cafe Verona: “Un roman care nu e tipic pentru lumea românească”.

“În vagonul mirosind a fier, printre obiectele şi oamenii din jur, Milo s-a simţit străin, un meteor traversând o galaxie necunoscută. Din când în când, lumina zilei, apatică şi mohorâtă, dispărea ca un ban în palma unui magician la intrarea într-un tunel, lăsându-i înfăşuraţi în propriile respiraţii. După câteva secunde, mai multe sau mai puţine, lângă ramele ferestrelor apăreau mici scânteieri albăstrui, apoi, fără de veste, lumina năvălea peste ei. Milo îşi imagina trenul văzut de sus, cu locomotiva argintie intrând în tunele, urmată de şirul de vagoane, un ac trăgând aţa pe care erau înşirate zilele tuturor, şi undeva, dedesubt, se afla şi el, mic şi legat la mâini”.

E doar un fragment din „Exitus”, volumul aflat în aceste zile pe primul loc în topul vânzărilor la Editura Polirom, secţiunea “Ficţiune”. Aş zice să nu ezitaţi şi să cumpăraţi cartea lui Adi: o să aveţi parte de o călătorie captivantă.

Leave a Comment

Alin Paicu © Copyright 2014, All Rights Reserved. | Powered by Alex Revega

Scroll to top