“Colectiv”. O altă poveste despre durere, infecţie şi revoltă Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_1895" align="aligncenter" width="579"] Liviu Popescu, basistul trupei rock Up to Eleven[/caption] Diana Seceleanu, fost jurnalist sporti [caption id="attachment_1895" align="aligncenter" width="579"] Liviu Popescu, basistul trupei rock Up to Eleven[/caption] Diana Seceleanu, fost jurnalist sporti Rating: 0
You Are Here: Home » Home » “Colectiv”. O altă poveste despre durere, infecţie şi revoltă

“Colectiv”. O altă poveste despre durere, infecţie şi revoltă

Liviu Popescu1

Liviu Popescu, basistul trupei rock Up to Eleven

Diana Seceleanu, fost jurnalist sportiv la “Adevărul”, a izbutit să surprindă, pe blogul ei, dezastrul sistemului de sănătate din România, văzut prin ochii unei victime. În plin scandal al dezinfectanţilor, un supravieţuitor din “Colectiv” face dezvăluiri despre patimile îndurate într-un spital bucureştean şi despre “managementul durerii” din clinicile occidentale. Diana a ştiut să dozeze amestecul de curiozitate şi de delicateţe necesar dialogului cu tânărul de 29 de ani care şi-a petrecut nu mai puţin de 40 de zile în spitale şi pe care îl mai despart câţiva ani de recuperarea completă. S-a scris mult şi s-au filmat documentare despre “Colectiv”, o tragedie pe care n-avem voie s-o uităm. La şase luni după incendiu, mărturiile lui Liviu Popescu, basist în trupa Up to Eleven, conturează poate cel mai relevant tablou despre tragedia dintr-o seară de octombrie şi despre România. O ţară despre care gazetarul Adrian Georgescu a scris, după moartea fotbalistului Patrick Ekeng, că “este ca un autocar plin cu copii care circulă cu mare viteză pe Transalpina, condus de un șofer legat la ochi”.

12 kilograme pierdute în trei săptămâni

Liviu Popescu s-a numărat printre tinerii din care au muşcat flăcările în seara de 30 octombrie 2015. El e unul dintre supravieţuitorii tragediei din “Colectiv” şi, potrivit medicilor, are de străbătut un drum lung până la o recuperare completă. “Am stat internat în spital 40 de zile, dintre care două săptămâni în România”, povesteşte el pentru dianaseceleanu.ro. “După primele trei săptămâni la pat am slăbit 12 kilograme şi am pierdut mare parte din masa musculară. Fizioterapeuţii şi kinetoterapeuţii din Viena au fost nevoiţi să mă pună mai întâi pe picioare”, povesteşte basistul.

Recuperarea decurge încet

Liviu Popescu2

Tânărul de 29 de ani trebuie să poarte zilnic un costum compresiv, necesar pentru recuperare

“Masaj zilnic, ungerea de două ori pe zi cu creme speciale a suprafeţelor arse, purtarea costumelor compresive”, explică Liviu în ce constă tratamentul. “Recuperarea în cazul marilor arşi este însă de lungă durată, fiindcă oricând pot apărea complicaţii. Efectele arsurilor dispar în mulţi ani, interval de timp în care trebuie evitată expunerea la soare”.

Liviu rămâne rocker până în pânzele albe şi nu-şi ascunde bucuria: poate stăpâni din nou corzile basului! “Am reuşit să-mi recapăt mobilitatea degetelor aproape în totalitate. Practic, pot să cânt iar! Ăsta este un semn. Când am ieşit din spital puteam scoate doar două note, iar acum pot să cânt. Nu la întregul potenţial, pentru că am dezvoltat nişte bride interdigitale şi va trebui să am multe alte intervenţii chirurgicale pentru corectarea lor, dar în rest sunt bine”, zâmbeşte el.

“Febră de peste 39 de grade”

Tânărul nu ezită să discute despre sistemul sanitar din România, arătat cu degetul de toată lumea: “Dacă ne referim la cadrele medicale, pot spune că doctorii, asistentele şi infirmierele au fost la înălţime! La Spitalul de Arşi, infrastructura e la pământ: paturi vechi susţinute de cutii de carton, o singură cadă în care erau spălaţi arşii şi deja celebrele infecţii nosocomiale. Eu am fost infectat din a şasea zi pe plaga de pe spate cu bacilul piocianic, o bacterie intraspitalicească foarte rezistentă şi agresivă. Practic, este sensibilă la un singur antibiotic, Colistin, care după mai multe zile de administrare duce la blocaj renal. Până la transferul în Austria am trecut prin dureri insuportabile, temperatură de peste 39 de grade, grefe distruse de bacterii, insomnii. La AKH Viena mi-au găsit şi o formă foarte rezistentă de stafilococ auriu – MRSA. Diferenţa dintre spitale e astronomică. La AKH am stat singur într-un salon de la terapie intensivă, unde nimeni nu intra fără să treacă prin filtre şi fără echipament de protecţie. În cadă eram introdus cu un elevator şi aveam o asistentă doar pentru mine. Aerul era filtrat, se puteau regla temperatura şi umiditatea”.

“Statul vostru nu plăteşte facturile

Liviu se-ntoarce, inevitabil, la problemele din Români: “Dacă vorbim de manageri, decidenţi, miniştri, secretari de stat, aici lucrurile stau trist, fiindcă am fost minţiţi de multe ori. Peste jumătate din răniţii decedaţi au murit din cauza acţiunii defectuoase a celor de mai sus. Nu s-a cerut ajutor din prima clipă, pacienţii au fost transferaţi târziu, nu s-a vorbit despre pericolul infecţiilor. La noi s-a spus că avem condiţii ca în Germania, dar probabil se refereau la Germania secolului XIX”. Unii dintre răniţii de la AKH au fost externaţi foarte repede, cu răni deschise. “Medicii şi asistentele din Austria ne spuneau: <<Statul vostru nu plăteşte facturile. Noi vrem să vă ajutam, dar aceste costuri pică pe umerii contribuabilului austriac>>.

Vocea lui Liviu clocoteşte de revoltă: “Sunt oameni care mor în saloane pentru că se fură medicamente, pentru că umblă gândaci şi pentru că, în 300 de spitale din ţară, totul se dezinfectează cu apă de ploaie, cu soluţii diluate. Oamenii responsabili de asta ar trebui executaţi, este genocid!”

Piele sintetică

Liviu Popescu a avut arsuri de gradul trei pe ambele mâini şi de gradul 2A-2B pe aproape întreg spatele, fiindu-i afectate parţial urechile şi faţa. La Viena i-a fost curăţată arsura de pe spate i-a fost pusă un fel de piele sintetică, suprathel, care se elimină după o vreme, dar care protejează rana de bacterii. El a fost ţinut sedat, o săptămână, pe un pat cu nisip.

Un interviu care nu trebuie ratat pe dianaseceleanu.ro!

 

 

Leave a Comment

Alin Paicu © Copyright 2014, All Rights Reserved. | Powered by Alex Revega

Scroll to top