Mircea cel Bătrân – varianta din inox, între “Seria Transformers” şi “Arta e subiectivă” Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_2015" align="aligncenter" width="570"] Un domnitor cu mână de fier Foto: Facebook / Vasile Arcanu[/caption] “Tu eşti Mircea?”, nemuritor [caption id="attachment_2015" align="aligncenter" width="570"] Un domnitor cu mână de fier Foto: Facebook / Vasile Arcanu[/caption] “Tu eşti Mircea?”, nemuritor Rating: 0
You Are Here: Home » Home » Mircea cel Bătrân – varianta din inox, între “Seria Transformers” şi “Arta e subiectivă”

Mircea cel Bătrân – varianta din inox, între “Seria Transformers” şi “Arta e subiectivă”

Mircea cel Batran 1

Un domnitor cu mână de fier Foto: Facebook / Vasile Arcanu

“Tu eşti Mircea?”, nemuritorul vers din “Scrisoarea III”, ar putea fi o întrebare legitimă şi la Giurgiu, după prezentarea unei opere de artă. Voievodul Mircea cel Bătrân, de la a cărui moarte s-au împlinit 600 de ani în 2018, a fost omagiat la sfârşitul săptămânii trecute în sudul ţării. O statuie din inox a faimosului domnitor al Ţării Româneşti a fost expusă în Parcul Alei din oraşul dunărean pe 15 iunie, data la care s-a stins Mihai Eminescu, în urmă cu 129 de ani, şi a suscitat o mulţime de comentarii.

Autorul lucrării, sculptorul Petrişor Stoenescu, este laureat al Premiului Cultural cu diplomă şi medalie “Sub Zodia Luceafărului”, decernat de Cenaclul Literar „Luceafărul”, după cum anunţă adevarul.ro. Pe contul său de Facebook, artistul făcuse, săptămâna trecută, un anunţ versificat al evenimentului: “Mâine, vineri, 15 iunie / Veniţi în Alei / Să-l vedeţi pe Mircea / Pe sub flori de tei!”. El a postat câteva fotografii ale operei sale, alegându-se cu multe aprecieri, mai ales din partea doamnelor. “Superb!”, s-a entuziasmat Pădureanu Beatrice, în vreme ce Ady Adina a fost profund impresionată: “E ceva deosebit”. Sculptorul n-a rămas dator şi le-a mulţumit doamnelor sensibile la frumos.

Mircea cel Batran 2

Sculptorul Petrişor Stoenescu, alături de opera sa Foto: Facebook / Sub Zodia Luceafărului

Pe reţelele sociale n-au întârziat să apară însă şi “răutăcisme” la adresa statuii. „Parcă ar fi un robot”, a considerat Eleny Escu, pe Facebook. “Ce bine! Puteam să jur că e Don Quijote!”, a adăugat Bogdan Stanef, iar Emil Dogaru n-a avut dubii: “E din seria Transformers!”. Un domn nervos a găsit o altă destinaţie pentru operă. “Nu facem critică de artă, dar cel mai potrivit ar fi s-o pună la Barbu (n.r. – Nicolae Barbu, primarul din Giurgiu) la poartă”, a îndemnat Constantin Liviu Drăgan. Utilizatorii Eusdeus şi Mobilnet au concluzionat, pe reddit.com, că lucrarea aduce cu personaje din “Războiul stelelor”: “C3PO” şi “Darth Vader style”. Iar un şugubăţ, KingBlana, şi-a amintit de poveştile copilăriei: “E Omul de Tinichea din <<Vrăjitorul din Oz>>”.

Au fost, desigur, şi voci care au apărat statuia de comentariile maliţioase. “Până la urmă, arta e subiectivă”, a apreciat TheMajorWave, iar Phayzeee a conchis: “Mi se pare mult mai interesantă decât una făcută din piatră, marmură sau altceva. Îi dă o senzație mai realistică”.

Leave a Comment

Alin Paicu © Copyright 2014, All Rights Reserved. | Powered by Alex Revega

Scroll to top