Vacanţă în Noua Zeelandă din mijlocul României Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_1804" align="aligncenter" width="800"] Defileul dintre Cheia şi Moieciu de Sus, un loc vrăjit[/caption]   La insistenţele celor dra [caption id="attachment_1804" align="aligncenter" width="800"] Defileul dintre Cheia şi Moieciu de Sus, un loc vrăjit[/caption]   La insistenţele celor dra Rating: 0
You Are Here: Home » Home » Vacanţă în Noua Zeelandă din mijlocul României

Vacanţă în Noua Zeelandă din mijlocul României

Izvoare

Defileul dintre Cheia şi Moieciu de Sus, un loc vrăjit

 

La insistenţele celor dragi, mi-am pus comoditatea-n cui şi am mers, de Paşti, la Cheia, satul braşovean situat la şapte kilometri de Bran. Mai fusesem acolo în februarie 2007, cu cea mai dragă redacţie de la “Evenimentul zilei”, într-un team-building de neuitat, în care echipa mea a câştigat “Oscarul” – mai ţii minte, Mihai Munteanu, cum ne-am pus jos “adversarii”, detonând un amestec de umor şi creativitate? Concentrat la rigorile probelor, n-am avut vreme, atunci, să bat la pas Cheia, poate cel mai încântător dintre cele cinci sate ale comunei Moieciu.

 

Nasturei

Năsturei deloc intimidaţi de rămăşiţele iernii

 

Străjeri de piatră

La opt ani distanţă, am regăsit o zonă de poveste, care tocmai îşi desfăcea năstureii galbeni ai paltonului la început de primăvară. Petecele de zăpadă se încăpăţânau să reziste lângă râu, la umbra versanţilor, uitate de o iarnă grăbită să-şi închidă geamantanul. Imaginile de la Cheia sunt încă proaspete: fete despletite pe potecă, grătare încinse, căţei zbenguindu-se în poieni, domni preocupaţi de beri şi doamne ignorate la picnic, mioare căţărate pe frunţile dealurilor, pereţi de piatră ca străjerii medievali, gospodării cochete şi podeţe de lemn. Şi, peste toate, aerul tare al dimineţilor care năvălesc pe ferestrele pensiunii.

 

 

 

Pensiune

Cafea savurată pe terasa camerei de la pensiune

 

Farmecul minivacanţei de Paşti nu poate fi măsurat cu propoziţii; aşa că am chemat în ajutor un prieten de care nu mă prea despart: Canon G10. Mai talentat decât mine, el poate spune povestea altfel şi explică şi de ce, la mijloc de aprilie, Cheia mi s-a părut Noua Zeelandă de România.

Un vis destrămat

N-am călătorit niciodată acolo, deşi acum câţiva ani am fost mai aproape de Noua Zeelandă decât oricând. În 2011, visul de a vedea un concert U2 la Auckland, după ce ratasem show-ul trupei irlandeze pe “Olimpico” din Roma, a fost aproape de materializare. Aveam, pe vremea aceea, şi ceva bănuţi puşi deoparte, şi nebunie, şi prieteni gata să plece în aventură. Găsiserăm şi două zboruri mai puţin costisitoare (Bucureşti – Istanbul – Dubai – Auckland, 24 de ore la dus, Auckland – Osaka – Helsinki – Bucureşti, 26 de ore la întoarcere). Până la urmă, nici nu mai ştiu motivul, de proiectul călătoriei la capătul lumii s-a ales praful. Aşa că am rămas, în continuare, cu discurile de vinil ale băieţilor lui Bono şi cu “Stăpânul inelelor”, trilogia care ne-a arătat, la un preţ cumsecade, peisajele neverosimile filmate la Antipozi.

Mioare

Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai

 

Ştiu, poate am exagerat cu vişinata sau poate am dormit prea puţin, dar mie Cheia aşa mi s-a părut: Pământul de mijloc, ţinut al elfilor şi, deopotrivă, al oamenilor frumoşi. Iar până acolo puteţi ajunge fără Emirates sau Lufthansa; sunt suficienţi 20 de litri de benzină. Şi un strop de entuziasm.

 

Harta

De la Moieciu de Jos, drumul 73F vă duce în satul Cheia

 

Ceaun

Lucică, o gazdă ospitalieră, şi un turist pregătind o tocană delicioasă

 

Copaci

Pământul de mijloc. Din imagine lipsesc doar Boromir şi Legolas…

Defileu

…dar răspunde “Prezent!” Gandalf

 

Curte

Brăduţii încadrează intrarea în curtea pensiunii

 

Catel

Afecţiune pe malul râului

Padure

La revedere, Cheia!

 

Cetate

Televizor medieval, la Cetatea Râşnov, apărut cu sute de ani înainte de National Geographic

 

Comments (1)

 • haritina

  Salutari din Mordor

  :) Nimic nu miroase ca dimineata de (toamna, vara, iarna, etc) acasa in Romania. Va asteptam in NZ pentru a va demonstra :)
  foarte frumos articolul mi-a placut mult

  Haritina

  Reply

Leave a Comment

Alin Paicu © Copyright 2014, All Rights Reserved. | Powered by Alex Revega

Scroll to top