joi, 20 mai 2021

Ghidul complet pentru vinul Chardonnay

Strugurii de Chardonnay dau viata celui mai popular vin alb din lume, fiind un soi care se poate adapta la conditiile disponibile in multe regiuni din lume. Pentru ca este atat de versatil si se dezvolta cu usurinta, poate capata nenumarate calitati, insa in general un vin Chardonnay este sec, corpolent si ascunde arome care variaza de la ananas la fructe exotice sau mere. Pe masura ce se invecheste dezvaluie note de vanilie, avand valori moderate de alcool si aciditate. 

Aromele vinului Chardonnay pot fi impartite in doua categorii principale: aromele primare si cele secundare. Cele primare provin direct de la struguri si pot aminti de minerale, citrice si nu numai. Atunci cand strugurii sunt crescuti intr-un climat calduros tind sa obtina mai mult zahar, iar aciditatea se pastreaza la valori minime, aromele sale fiind astfel bogate si fructate. In schimb, atunci cand strugurii se recolteaza mai tarziu capata arome de citrice foarte intense. Aromele secundare apar in urma procesului de vinificatie, iar aici totul tine de tehnicile folosite si de maiestria oenologului. Se pot capata arome de condimente, vanilie, cocos si nu numai, iar acestea pot fi influentate inclusiv de lemnul butoaielor sau tank-urilor in care se lasa la maturat.


Chardonnay este un soi de struguri originar din regiunea Burgundia a Frantei, fiind una prestigioasa in care se produc unele dintre cele mai sofisticate vinuri din lume. In viile Budureasca, acesti struguri beneficiaza de conditiile ideale, iar vinul produs aici contine note intense de citrice, fructe tropicale completate cu accente de stejar care provin de la lemnul in care a fost invechit. Acestea sunt vinuri tinere care se potrivesc de minune alaturi de o multime de preparate, de la fructe de mare, pana la salate usoare, in timp ce vinurile maturate sunt mai bune alaturi de preparate din peste la gratar sau alaturi de paste cu sosuri albe. Datorita implicarii in procesul oenologic, nu este de mirare de ce vinul din struguri de Chardonnay se numara in topul preferintelor tuturor romanilor in materie de vinuri albe.

Chardonnay din gama Budureasca Premium este un vin de inalta calitate ce merita descoperit de catre impatimitii acestei bauturi. Strugurii se culeg la maturitate deplina, atunci cand sunt aurii si translucizi, provenind de pe mai multe parcele, fiecare dintre acestea avand propriile caracteristici ce se revarsa asupra vinului obtinut. Vinul este maturat lent, intai in baric, apoi la sticla, astfel incat sa obtina savoarea pentru care este atat de apreciat, castigand inclusiv nenumarate premii la cele mai prestigioase competitii de profil. Descopera vinul Chardonnay din gama Budureasca Premium care te va incanta prin culoarea sa galben-verzui pal, avand nasul intens si arome de fructe tropicale, papaya si guava completate cu note delicate de agrise. Corpolenta este ideala, aciditatea este proaspata, iar gustul de fructe tropicale se imbina perfect cu finalul lung si cremos, ceea ce face ca acest vin sa asigure o experienta gustativa cu adevarat speciala. Se poate servi alaturi de diferite preparate, in special somon la gratar, fructe de mare, paste in sos alb, branzeturi proaspete, risotto cu legume si nu numai.

Fumé din gama Budureasca Premium este un alt vin deosebit care merita incercat. Acesta este obtinut din amestecul a trei soiuri de struguri, Chardonnay, Sauvignon Blanc si Pinot Gris, fiind nevoie de o bogata experienta pentru a gasi echilibrul perfect intre acestea. Numele este inspirat de la aromele sale asemanatoare fumului ce provin de la lemnul butoiului de stejar in care s-a maturat vinul. Se remarca prin culoarea sa galben pai, avand nasul de fructe exotice si stejar care ne incanta. Gustul este proaspat, complex si aminteste de vanilie si de gutuia coapta. Se simte delicat pe palatin si ca nivel de aciditate este placut, iar postgustul este fin si consistent. Alege acest vin si il poti servi alaturi de diferite preparate din peste, fructe de mare, pui, branzeturi, paste carbonara si nu numai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu